12 nov 2022, 14:52

To be, or not to be? 

  Poesía
200 3 2

... тъй тихичко дъждът си рохолѝ,

и сумракът тъй благо ми се свлече –

че седнах на крайбрежните скали

да си проводя дрипавата вечер.

 

След миг ще хлътна в ледената нощ

и ще забравя кой съм – и защо съм?

"To be, or not to be?" – със адска мощ

на Уйлям Шекспир мъчи ме въпросът.

 

Ще му отвърна в някой следващ век.

Сега не мога! – твърде ми е рано.

Със своето моливче – "Б–2" мек,

торба изписах с рими! – на коляно.

 

Не се и питах – кой ще ги чете?

Дали изобщо ще ги прочете ли?

Аз дишам в тях – по-чист и от дете.

И лишни не надувам децибели.

 

Дали мъдрец, или пък кралски шут,

не знам? – ала под лунната пирога

мислете си за мене – смешен луд! –

постигнал единение със Бога.

© Валери Станков Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??