Какво съм аз?
Назовала се бих, може би,
с прозвището "Поетеса",
но не за всички вас,
а за себе си
и за тебе единствено дори.
Думите за мен са дар,
но и меч напоен с отровна кръв!
Ала, нима съм единствено това,
нима са само словата моето оръжие?
Какво съм аз?
"Артист" се бих нарекла!
Бих вкарала една вселена в платното,
изобразяващо твоите очи...
Чула съм, обаче, народът да разказва,
легендата за поета и артиста.
Някога били едно,
съчетани в Творецът,
но боговете,
уплашени от тяхната сила и изящество
ги разделили и обрекли
вечно да се търсят.
Две части от една душа-
черно-бялата и цветната...
Създател до създателя!
Чула съм също,
че след това поетът бил орисан да краси художникът на свето сърце
с думи-опиати,
но уви,
по спомен само
а пък той в замяна
да го търси във всеки нов,
раждащ се в света нюанс,
да го обгръща с цвета
на сребристата луна
и прозрачните слънчеви лъчи.
Но, любими,
ако мога да те нарека така,
моля те, кажи ми,
щом усъвършенствала съм тези две изкуства вътре в мен
и съм потънала в дълбините им
с перо в една ръка и
с четка в другата,
аз сама ли трябва да съм си любима?
Трябва ли да се рисувам в космическите шарки или пък на себе си стихове да посвещавам,
О, Боже, аз ли съм половинката на собствената си душа?
Ами ти?
Ако проклета съм да съществувам
като черното мастило
и всички други багрила,
бъди, любими, музата за мен!
Вдъхнови ме да творя
и окачи ми невидими крила,
изтъкани от паяжинни нишки.
Поеми моята ръка
и поведи ме към небето и звездите,
към необятното!
Потопи ме в пъстър океан
и удави се там заедно с мен...
Бъди, любими, моето изкуство
и позволи ми да ти съградя олтар,
чрез който да те призовавам
всяка нощ със запалени свещи.
Връхлитай ме наяве и на сън
и подкани ме да те запечатам
в отлитащото бързо време.
Нека да се знае
и да се помни,
че ти-любима моя музо
си ми дал, това което
един творец желае съкровенно-
купнеж,
който с думи не може да бъде описан
и душа,
която с цветове не може да бъде изобразена!
Ела!
Ела, вдъхновение мое!
Легни до мен във високата трева,
сред полските цветя.
Прегърни ме и се отпусни,
остави слънцето да ни се радва,
да си играе по нашите лица.
И докато бавно поема ни пръстта
ще нашепваме на придошлия топъл южен вятър историята на нашето изкуство,
за да я разказва и предава,
възнасяйки ни в облаците, сред мечтите
като вечните неразделни любими-
творец и неговата муза.
Б.Н.
© Божидара Николаева Todos los derechos reservados