Ах, а ние бяхме едни прашинки
в неправилния свят родени,
където мечтите са забранени,
забравени,
а промените – немислими.
Ах, а ние бяхме поети
в мъка и щастие, творящи
картини пищни, рисуващи
песни в шепот, пеейки
стихове в нощта, изписвайки.
Ах, а сега какви сме?
Бием се един-друг
кой с брата, кой с чужд
за пари с кръв си ръцете пълним
за власт - ценностите си меним.
Ах, виновна е короната,
че направи ни зли
чувствата си да крием
слабостта да е мит.
Ах, короно, и ние виновни сме,
че докоснахме те,
грешна, че направихме те
всички теб да обвиняват,
а да не осъзнават,
че с нечисти ръце и златото се огрехотява
Ах, короно, но благодарим ти,
че миеш ти нашия срам,
че търпиш ти нашия товар,
какво бихме правили без теб?
щяхме да поумнеем,
да забележим,
това, което е пред нас...
но не е време още, короно,
ние не осъзнаваме
ние не виждаме,
че, ние, хората сме
пътя и безпътя
въпроса и отговора,
светлината и мрака...
Ах, благодаря ти, виновна короно.
© Todos los derechos reservados