Той бе за българи герой,
за турци страшен воин,
но съдбата му проклета
за българите бе свободата взета.
Ръка му бе същинска сабя дамаскиня,
а душа му – черна робиня.
Сега той спи във сън дълбок
и за нашия народ жертва стана той.
И когато слънцето изгрее
над тъмната ни страна,
спомняй си, че Левски
тук се бори и за теб умря!
© Петър Попинов Todos los derechos reservados