17 dic 2022, 9:47

Завод (Един живот по-късно) 

  Poesía » Filosófica, Civil
547 4 5
ЗАВОД
(Един живот по-късно)

 

Заводи няма, само прах и дим.

Народът прост,

животът – лек и скучен. –

Живот с безумно много грим –

разглезено, беззъбо куче.

 

Не трябва да се бориш днес за хляба –

изхвърля се по толкова храна,

че може да нахраниш цяла

земя умиращи

                         от глад деца

с разплакан взор.

 

Навсякъде свободни роби

безсмислено търчат

по грешен път.

И в тебе толкоз злоба,

че за обич

не се намира място

в твойта гръд.

 

А някъде далеч от всички хора

пустеят ниви, тънещи в бодли…

Дърветата се режат

                         без умора,

и карат се

зад граница с коли.

Ах, колко чужд е

                         и ненужен тука,

забравен хубаво

                         Моралът днес!

Светът с насмешка хвърли на боклука

химерите за правда, чест, прогрес.

Живеем всеки миг в една заблуда

с корави като камъни сърца,

отдавна безвъзвратно се загуби

усмивката от

                 нашите

                         лица.

 

И този шум

                 от хиляди екрани

продънва с „факти“ нашите уши

и скитат думите –

                         отлично неразбрани –

като нещастните ни, зли души.

И аз мълчах години –

цяла вечност…

Дочувах, че и другите мълчат –

екраните

         повели

                 днес човека

по най-безсмисления

                         земен път.

 

Мълчанието стана в нас

                                         ненавист

към всичко и към всички в този свят

и без да знаем

как да се избавим –

превръщаме живота в ад…

 

И ти, екран, наливаш

недоволство

и трупаш страх и злоба

всеки час.

Успешно! Ти ни учи на покорство –

угасна рано

слънцето за нас.

 

Екран, повел надолу

                                        толкоз хора

с невиждащи от взиране

                                        очи,

когато ти нелепици говориш,

позорно разумът мълчи.

 

30.10.2022, 09:06, Горно Дряново

© Раммадан Л.К. Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??