17 feb 2021, 16:14

Зелено училище 

  Poesía
456 1 3

С вас, приятели, ще споделя

моята тайна и смела мечта.

На хиляди мили, отвъд океана

има река пълноводна, голяма.

За Амазонка всеки е чувал

и не един художник рисувал

джунглата непроходима, където   

палмите са чак до небето.

В нея ще бъде ли разрешено

да имаме училище зелено?

Ох, не мога и няма да чакам!

Пътната карта в раницата мятам,

въдицата, татковия фотоапарат

и поемам към този чуден свят!

Веднага щом пристигна там

с въже ще уловя зъба̀т варан.

Ще щракна с апарата две-три пози

и ... ще го пусна да си ходи…

Подготвен съм за среща с анаконда.

Влечуго опасно, с уста огромна.

Може да погълне лежешком

и от засада цял космат бизон.

Готов съм и с учебен план

на папагалите урок да дам.

Не само да крещят и спорят,

а български език да проговорят.

Маймуните не спират да ме удивяват!

Мляскат грозно, когато се хранят!

Ще трябва да им дам съвет

за добри обноски и за етикет.

Да се къпят там, под водопада.

В реката който влезе, ще пострада

от риби - пирани, ужасно опасни…

Вярвам, правилата за всички са ясни!

В нашето училище зелено

да се спортува е крайно полезно!                        

Затуй планирах при добро желание

в джунглата да има състезание.

Ще мерят сили слон и носорог,

а антилопата - с елен двурог.

С пантери, тигри и хиени,

иска всеки сили да премери.

Ягуарът, най - голямата котка,

с неговата гъвкава походка,

е цар на дисциплината по дълъг скок.

Ура! Това ще е велик урок!   

Ленивецът се сещате, ще бъде жури!

Награди честни ще присъди.

Птицата - кондор ще разкаже

местни легенди, приказки даже.

Ще ме понесе на крилата си здрави

високо над величествените Анди.

А после, докато още спя

ще ме остави в стаята ми … У дома!

 

 

© Даниела Виткова Todos los derechos reservados

La obra participa en el concurso:

Стихотворения за джунглата »

17 Puesto

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??