25 янв. 2024 г., 06:41

2. Уроците на Нора: Точка 

  Поэзия » Для детей
176 0 0

– Нека да започнем с точка,

без да чакаме отсрочка.                   

Нищо, че се пише в края –

наставлява кака Рая. –

Точката не трий ти с гума –

в изречение, след дума,

за удобство съкратена.

в дати, рубрики, домейни!

Тя стои сама след всички

букви, цифри и кавички.

С интервала ти посочва

нова мисъл да започнеш.

Нора бързо, без покана

да работи се захвана.

Съчинение написа

за кокошките и Лиса.

Как преследва ги хитрана,

но посрамена остана,

щом с петела тя се сблъска.

Той я клъвна и насъска

кучето съседско Джони.

То пък хукна да я гони

и успя да я прокуди.

Нора много се потруди –

пише в своята тетрадка

изреченията кратки

в тесни редове, широчки

в края слага смело точки.

Рая много я похвали,

по косата я погали.

После хукнаха на двора

и играха пред стобора

до вечерята на жмичка

примерните две сестрички.

Тъй завърши безпогрешно

първият урок успешно.

 

 

© Мария Димитрова Все права защищены

Нора е момиче умно,
шестгодишно, сладкодумно.
Знае да чете и книжки –
малко срича, ала нищо!
На уроците набляга – ...
  185 
Птиче пее на брезата,
сякаш вън е още лято.
А на двора – зима люта
и снежинки там се лутат.
Нора иска да играе, ...
  109 
Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??