– Нека да започнем с точка,
без да чакаме отсрочка.
Нищо, че се пише в края –
наставлява кака Рая. –
Точката не трий ти с гума –
в изречение, след дума,
за удобство съкратена.
в дати, рубрики, домейни!
Тя стои сама след всички
букви, цифри и кавички.
С интервала ти посочва
нова мисъл да започнеш.
Нора бързо, без покана
да работи се захвана.
Съчинение написа
за кокошките и Лиса.
Как преследва ги хитрана,
но посрамена остана,
щом с петела тя се сблъска.
Той я клъвна и насъска
кучето съседско Джони.
То пък хукна да я гони
и успя да я прокуди.
Нора много се потруди –
пише в своята тетрадка
изреченията кратки
в тесни редове, широчки
в края слага смело точки.
Рая много я похвали,
по косата я погали.
После хукнаха на двора
и играха пред стобора
до вечерята на жмичка
примерните две сестрички.
Тъй завърши безпогрешно
първият урок успешно.
© Мария Димитрова Всички права запазени