11 окт. 2009 г., 23:22

5 от буква "Д" 

  Поэзия » Гражданская
422 0 6

             Данъци

 

Пари от нашта заплата,

рядко влизащи в хазната.

А от там отиват те

я във улица менте,

я във „чистене” боклук –

две пера проблемни тук.

 

        Доброжелател

 

Гражданин със съвест чиста,

който снасял е с години

доноси  на комуниста

за познати и роднини.

 

            Диета

 

Разни днес са се наели

със написване повели,

как набързо ний сме щели

гъзовете си дебели

да съсухрим в две недели,

ала вредно ли е, не ли -

в тези врели-некипели

те това са не отчели,

но за право са приели.

 

   Демокрация

 

Народната власт,

която сега

е някаква част

от черна шега.

В днешното време

командва парата,

демосът дреме,

а тя го подмята.

Каквото рече,

това и ще става –

убива, влече,

но се не предава.

И никой не скача

срещу да застава,

защото, най-паче,

го тя притежава.

 

            Дело

 

В съдебната система:

с години влачен акт,

на който краят нема

да стане скоро факт.

Но с финансова подкрепа,

след стабилен банков влог,

вместо мудно той да тепа

се приключва в кратък срок.

Парата е могъща

и то от памтивек –

в невинен тя превръща

винновния човек.

А онзи обявил

лъжата магистрат

едва ли би простил

дори на своя брат.

© Марин Цанков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Тези твои цикли са много свежи и доставят удоволствие при четенето. А и изказът ти се подобрява непрекъснато! Поздравления и продължавай за да мога да чета още от тях
  • Дочаках поредната си доза кеф от теб!
  • Здравей!- пет пъти!
  • Интересни са
  • А? Поредицата продължавала! Чудесни хрумки, оригинален изказ, тъънииичка ирония. Зачетох се с удоволствие.
  • Много готино Най ми хареса "Диета", където всичките рими са еднакви и доста хитро подбрани
Предложения
: ??:??