Данъци
Пари от нашта заплата,
рядко влизащи в хазната.
А от там отиват те
я във улица менте,
я във „чистене” боклук –
две пера проблемни тук.
Доброжелател
Гражданин със съвест чиста,
който снасял е с години
доноси на комуниста
за познати и роднини.
Диета
Разни днес са се наели
със написване повели,
как набързо ний сме щели
гъзовете си дебели
да съсухрим в две недели,
ала вредно ли е, не ли -
в тези врели-некипели
те това са не отчели,
но за право са приели.
Демокрация
Народната власт,
която сега
е някаква част
от черна шега.
В днешното време
командва парата,
демосът дреме,
а тя го подмята.
Каквото рече,
това и ще става –
убива, влече,
но се не предава.
И никой не скача
срещу да застава,
защото, най-паче,
го тя притежава.
Дело
В съдебната система:
с години влачен акт,
на който краят нема
да стане скоро факт.
Но с финансова подкрепа,
след стабилен банков влог,
вместо мудно той да тепа
се приключва в кратък срок.
Парата е могъща
и то от памтивек –
в невинен тя превръща
винновния човек.
А онзи обявил
лъжата магистрат
едва ли би простил
дори на своя брат.
© Марин Цанков Всички права запазени