Какво забравихте, какво проклехте -
една земя, отпила кръв от нашите деди
и напоена от сълзите; що се клехте
да я опазите, дори със смърт да ви дари.
Защо се тупате в гърдите, вий какво сте дали,
деца отричащи се от геройски племена,
деца със ордени за храброст и медали,
избрали да се кръстят с чужди имена.
Забравихте защо се радваме
на тази сладка свобода -
ами защото хиляди са паднали
България да съществува на света.
И всеки ден, най-нагло лъжете:
-Приятели, ний мислим за народа
а време е да си припомним думите,
на които длъжни сме:
„Смърт или свобода”.
© okinaf Все права защищены