27 янв. 2024 г., 07:38

6. Уроците на Нора: Тире 

  Поэзия » Для детей
133 0 0

Днес, макар че е неделя,

Рая е на курс в „Обеля“.

Нора сяда пак да учи,

че е вкъщи малко скучно.

Татко чака с трепет мача

и на новата задача

не отделя много време,

мама с плетивото дреме.

Нора пък не ще да трае

що тире е да узнае.

За късмет е тук от Того

братовчедът втори Гого.

Той голям е да играе,

но граматиката знае.

Учен е и титулуван,

млад професор хоноруван.

Той обаче се отнесе –

дълга лекция изнесе,

Нора нищо не разбира!

Мама го почерпи с бира –

да посмаже гласни струни

и да казва прости думи.

Уж тиретата – чертички,

лесно пишат се от всички,

но по видове са много.

– Цели три – ѝ каза Гого, –

Малко, средно и голямо.

– И дефис – допълни мама. –

Ала всъщност тъй наричат

малкото тире – за срички.

С него тъй са отделени

по- и най- и съкратени

думи: господин и доктор,

госпожа, а също – тип-топ.

В сложни думи полуслети

пак стои дефис напето.

Ако нещо уточняваш –

дългото тире поставяш.

Средното е заместител

на голямото и жител

на компютъра и нета –

пишем там с безброй тирета.

Всъщност няма нищо сложно,

с мама всичко е възможно.

Почне ли да обяснява –

сложното най-просто става.

Гостът записки набързо

води си в тефтер подвързан.

Може да е хоноруван,

но не знае да общува

с малките дечица Гого,

само със студенти в Того!

 

 

 

© Мария Димитрова Все права защищены

Птиче пее на брезата,
сякаш вън е още лято.
А на двора – зима люта
и снежинки там се лутат.
Нора иска да играе, ...
  105 
На нослето си отляво
има Нора две кафяви
бенчици една под друга.
Те танцуват сякаш буги,
щом се смее или мръщи – ...
  100 
Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??