Сутрешната тишина
драска по душата,
като капчици роса
мокри ми косата.
Вие ми, а скимтя,
въздухът не стига!
Цялата земя е дим,
който ме обвива.
В края на това небе
влива се реката,
дъх на лято и дете
брулят сетивата
и отмиват бясно
цялата чернилка,
за да се родя отново
от една костилка.
Семенца развети
истини и люляк,
а реката хладна
предвещава буря...
И откривам във подмолите
друга сутрин, друг живот,
разрушените икони
на един овълчен Бог.
Бягам, искам да се скрия -
сянка, чакаща нощта -
в най - потайното местенце
във ядрото на света.
Там е топло, има огън
скрит под пепел от лъжи,
само да докосна с пръстче
и ще почне да пламти.
И повярвай ми тогава
ще руши наред,
докато не коленича
в олтара на сърцето...
След пожара в мен остава
само тлееща свещица
ала тя ми стига вече
себе си да заобичам...
© Евгения Илиева Все права защищены