18 июн. 2024 г., 15:45

Автопортрет с рими 

  Поэзия
150 4 5

АВТОПОРТРЕТ С РИМИ

 

... понякога съм сам и гол, дори костюмът зле стои ми,

седя си в неудобен стол – и пиша неудобни рими,

не зная кой си ги чете – и връзва ли с тях двата края? –

с тях вече стигнах до стоте, но не пораснах над кравая,

дори пари спестих от тях! – събрах за кенче светло пиво,

с тях дишах, плаках и се смях, и пях – и никога фалшиво,

 

те ме събуждат сутринта, щом грива слънцето раздруса,

и в ирисите им чета неволи, обич, страст, покруса,

какво ми обещават, знам! – в несвестните им вихрулици

да пукна праведен и сам сред тях – ята несметни птици,

когато моят стар молив на скута ми в зори се срути,

ще ви напиша – бях щастлив с тях до последните минути.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??