23 дек. 2016 г., 12:43

Азбуката вече знам 

  Поэзия » Для детей, Акростихи
3105 0 7

АЗБУКАТА ВЕЧЕ ЗНАМ

 

Аз съм вече първокласник!

Буквар имам и пораснах.

Вместо в детската градина,

Гледайте ме – таз година

Добро тръгвам да науча.

Ето, пътя да сполуча:

Жажда имам и за двама, 

За да не тревожа мама

И да не ядосвам татко,

Йовко виж го, виж и Златко

– Като тях ще слушам в клас.

Личен първолак съм аз!

Мога и да поиграя,

Но играта – най-накрая.

Образован за да стана,

Първо книгата ще хвана.

Резултат се получава. 

Само, зная го, тогава –

Труд във всичко ако вложа.

Ученият само може –

Факт неоспорим това е.

Ха, кажете, че лъжа е!

Цел със знание се постига,

Че е сляп човек без книга.

Шанс ще има той в живота,

Щом се учи със охота.

Ъка-мъка – щом не знае,

ПлЬока дъвка и нехае,  

Юзда всеки ще му слага,

Яд не яд – ще се излага...

 

 

***

 

БЯЛО МОМИЧЕ 

 

Бледо слънчице припича.

Изпод преспицата сняг

срамежливо занаднича,

виж – едно момиче пак!

С бяла кърпа забрадено,

с шалче нежно и зелено –

ти позна ли туй момиче?

Цъфна бялото ...........                          (кокиче)

© Борко Бърборко Все права защищены

Тези две мои стихче и гатанка бяха публ. в новите буквар на изд. "Просвета" и читанка на изд. "Булвест 2000"
 

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??