3 июл. 2023 г., 07:15

Балада за отлитащото Време 

  Поэзия
552 1 2

БАЛАДА ЗА ОТЛИТАЩОТО ВРЕМЕ

 

Аз остарявам бавно. И – полека.
И все по-скъп ми става всеки миг.
През мен се извървяха двата века –  
след късичкия мой родилен вик.

 

Под слънцето на своя къс следобед
търкалях си кравая в пепелта.
И всекиму раздавах късче обич –
без обич да не мръзне през света.

 

От влъхвите орисан съм, изглежда? –
по-тих дори от богомолец в храм,
стаил ли е за мене Бог надежда,
докрай – на всекиго! – да я раздам.

 

Понеже и в мечтите си съм скромен,
си знам добре – по пътя си нелек,
че в следващия век ще бъда спомен –
за миг живял – и тръгнал си човек.

 

Какво ме чака Там? – не ми и дреме.
Ще го опиша в стихче – с благ молив.
Щастлив, че във отлитащото Време
ще ви обичам, докато съм жив.

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Прекрасен, малко тъжен стих, но в него истински поет открих! Благодаря и за прекрасното послание, докосна ме!
  • Под слънцето на своя къс следобед
    търкалях си кравая в пепелта.
    И всекиму раздавах късче обич –
    без обич да не мръзне през света.

    Бог живее в теб!
Предложения
: ??:??