29 окт. 2015 г., 16:47  

Басня за деца и по-големи 

  Поэзия » Для детей
674 0 6


Ежка Бежка таралежка
тича бързо на прибежки.
Среща има под навЕса
с Лиско, който тя хареса.
Днеска се е нагласила,
с нова рокля натъкмила,
а във черните очички,
сложила е пак звездички.
На главата си корделка
върза Ежка хубавелка,
и такава, чернокоса,
Лиско тя ще омагьоса...
Тъкмо стигна, нещо шавна.
Стресна то момата славна.
Сви се на кълбо бодливо,
грозно, даже заядливо.
В този миг, дойде Лисан.
Хубавец, ерген засмян.
Цвете килнал зад ухото,
все едно е на хорото.
Към момичката погледна,
да погали той посегна,
ала бързо се отдръпна
и от болка чак потръпна.
Мале! Колко си бодлива,
остра, зла и заядлива!
Само миличка изглеждаш,
а бодлите не подреждаш.
Първо трябва да помислиш,
щом приятелство ми искаш,
дай доверие безстрашно,
нищо няма в мен опасно.
Тъй и рече Лиско драг,
този най-хитруш, юнак,
и на Ежка "мило" смигна,
тя пък "нежно" се усмихна.
Кой, кого е надхитрил,
кой, кого е победил...
края аз едва ли зная,
затова ще си... затрая.

 

Художник: Михаела Фенерева

 

© Таня Мезева Все права защищены

Автор запретил голосование.
Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Поуката е за малки и големи е това, че любовта за не бива да е за никого игра.


  • Светъл ден, Таня!
  • А поуката незнайна
    се оказа просто тайна.
    Любовта си прободеш ли
    ще избяга тя по чехли...
  • Белла е написала страхотен коментар, затова аз само ще се усмихна.
  • Върна ме чак в детската градина, Таня. След прочита се почувствах щастлив. Явно не е трябвало да порасна. Щеше сигурно де е по-добре да си остана малкото момченце от онези години. Бъди жива и здрава и радвай децата с подобни стихове, писани специално за тях. Има нужда и от такава поезия. Приветствам!
Предложения
: ??:??