28 февр. 2012 г., 13:18

Безсъние 

  Поэзия » Другая
690 0 7

 

Когато затихнат отвън гласовете

и стъпките спрат да разсичат покоя,

човекът, загледан как лампата свети,

отново остава със мислите свои!

Струи светлината през вестник прочетен.

И едрите думи замислено дремят.

А нейде оттатък светът още крета

със своите тежки житейски проблеми...

Човекът на нара, с ръце под главата,

отново е буден и сън не го хваща.

Той поглед е вперил отсреща в стената,

където хлебарка мустаци поклаща...

Човекът не бърза очи да затвори,

защото отново го дебнат кошмари.

Той нощем със своята съвест говори.

И пак се завръща към спомени стари...

Човекът е буден. Безсънните нощи

 за него са всичко – и съд, и присъда.

Единствено те притесняват го още.

И с тях насаме е осъден да бъде...

Отвън просветлява... Очи той притваря.

И знае, че скоро врата ще изтрака –

отново, отново денят се повтаря...

И той затова с безразличие чака...

Човекът не чува светът как се буди

отвъд – зад оградата с телена мрежа...

От себе си всяка надежда прокудил,

той мисли си вените как да пререже...

© Георги Ванчев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Човекът е буден. Безсънните нощи
    за него са всичко – и съд, и присъда.
    Единствено те притесняват го още.
    И с тях насаме е осъден да бъде...

    Всеки друг съд може и да сгреши, но този - не.
    Отдавна не бях те чела и се радвам да видя, че си все така в отлична форма!
  • !!!
  • Браво!!!
    Разтърсващ финал!
    Поздравления!
  • Компактно. Хареса ми избора ти да няма отделни строфи - като колона на позора е ... И все пак някак успява да събуди съчувствие? емпатия? към човека зад телената мрежа.
    Много добро внушение.
  • Харесах!
  • Харесах!
  • Браво!!!
Предложения
: ??:??