На всички колеги, с които съм работил: с любов!...
Аз
1. Болката
Като муцуна в криво огледало
пак Болката от ъглите се хили,
увиснала в небе жестоко–бяло,
подобно прилепи във пещера гнездили...
И като звяр, подгонен в пещерата,
със рев смразяващ въздуха раздира:
на нечовечен Бог
Тя – дъщерята –
зловещо ту се ражда, ту умира!...
И като хищна птица –
Светлината скрива;
в душите –
гони слънчевото зайче;
в Надеждата –
безмилостно се впива...
О Светлина!...
О въздух!...
Майчице!...
2. Лекарят
Вълшебникът от приказката стара
на Детството ни, с ласкави очи
ще дойде... Може нежно да се скара,
но все Надежда в думите звучи...
Той всяка Болка сам ще я изстрадва,
гърдите му са в рани от Страстта,
но тъй, по детски искрено, се радва
в очите ни да види Радостта!...
И затова навярно и лицето му
с невидим плуг Живота набразди
и хищници – цикатрикси – сърцето му
захапали са...
Безнадеждно може би!...
3. Благодарността
Защо цъфтите люляци вълшебни?...
Защо е тоя дивен аромат?...
Да идем с вас, о мои ненагледни
при Оня, който с Болка е богат!...
Да занесем дъхът ви мил и нежен
във пролетта за радост разцъфтял –
(о цвят вечерен или белоснежен!...)
при Оня, който векове е бдял...
Че в нощ една косите побеляха
могъл ли бих сега да го даря!...
... В едно звездите да се съберяха –
не стигат пак!...
– Вълшебнико,
Благодаря!!!...
Едно време...
© Коста Качев Все права защищены