Стрина Цеца от Градец
тръгна рано на пазар.
Да си купи благ медец
от липа и от прашец.
А на пътя баба Минка
веч' продава боровинки,
десет броя - пет стотинки.
Брей, че едри - страхотия
и направо евтиния.
Стрина Цеца взе да лапа,
чак езика си прехапа,
но изглежда за беда
май корем я заболя
и усети с безпокойство,
че я кара на разстройство.
Хукна бързо към гората
да решава там нещата.
Всяко борче натóри
и зелените треви.
И пред себе си се врече
да не вкуси боровинка вече,
че от пуста лакомия
няма нивга прокопсия.
© Хари Спасов Все права защищены
под тез борчета щом мине
пъргавата баба Минка
ще набере боровинки.