2 февр. 2013 г., 10:56

Булевард към нищото 

  Поэзия » Философская
610 0 4

Осата слънчева ужили
небето малко подир пладне.
Изду небесните си жили
просторът ù – току да падне,

да се стовари гръмогласно
върху заспалите квартали
със код – Внимание! Опасно!
Денят на път е да подпали

града и да посипе жупел,
да хвърли в адска пещ асфалта,
да смеси в сатанински купел
боклуци, гуми и метали.

Градът е озверял от скука!
Трамваите са като бесни.
Заразният мехур се спука
и булевардите са тесни.

Потече мътна и зловонна
мълвата като гнил зародиш –
за всеки, който е безроден,
дошло е време да си ходи,

да премете паваж с опашка,
да я подвие и – скимтейки –
извън града да се излашка
с еснафското си дребнотемие
 
и със измамливото лустро

преди до корен да е сринат.
градът. И вярвам, че от утре
тук ще задимят комините.

Занданите ще станат сгради.
Съграждането е родилна
мъка – нея непризваните
да разгадаят нямат сила.

И през гъмжилото човешко,
и зад божествената лудост,
дано прозрете, че е грешка,
че три дни трае всяко чудо

и щом за изгрева не трябват
ни посрещачи, ни огняри –
ласкателството като брадва
умее само да удари,

тъй както да лелее песни,
поръчани и под индиго.
Душите ви, ако са тесни,
на мен единствено ми стига,

че имах миговете с мама
във крайния квартал и парка,
когато нищо друго нямаше,
а раят беше на земята.

© Валентина Йотова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Аплодисменти!
  • че имах миговете с мама
    във крайния квартал и парка,
    когато нищо друго нямаше,
    а раят беше на земята.

    От това стихотворение може да излезнат и още три нови. Има добра поезия и все по-малко, които да я оценяват! Поздравления, Йо!
  • "Душите ви, ако са тесни,
    на мен единствено ми стига,

    че имах миговете с мама
    във крайния квартал и парка,
    когато нищо друго нямаше,
    а раят беше на земята."

    Много ми хареса!
  • Хубаво имане!
Предложения
: ??:??