26 мая 2013 г., 11:36

Булевард "Млечен път" 

  Поэзия
870 0 4

 

 

БУЛЕВАРД “МЛЕЧЕН ПЪТ”

 

 

Сред сребърно небе – бакърен залез

с отблясъци по дунавската кожа

и стар фенер, прибързано запален,

с прозрачен диск, червен и невъзможен.

 

Това е старата луна, макар че

в драпериите на небе прасиньо

не грее с цвят на цъфнало глухарче,

а като пълна чаша младо вино.

 

Червена, подранила, странна някак,

като фенер пред дом с порочна слава,

луната с пълни шепи пръска мрака

и булеварда “Млечен Път” огрява.

 

Червеното съвсем не е случайно –

безбройните квартири на небето

навярно пазят неприлични тайни

зад спуснатите облачни пердета.

 

Красавици живеят в небесата,

богини приказни, любовни жрици...

... и шепне палавият звезден вятър

адреси на прекрасни хубавици.

 

Вероника, Калипсо, Пасифая,

Церера, Веста, Леда, Йо, Венера –

вълшебен свят, примамлив и потаен...

И свети вечер алено фенерът!

 

От памтивек Плеядите лукави

на булеварда “Млечен Път” живеят,

блести Юнона с красота и слава,

намига Еос, бди Касиопея.

 

Звезди далечни светят по небето,

наречени на земните мадони –

Офелия, Бианка, Джулиета,

Миранда, Розалинда, Дездемона...

 

Разхождат се Кресида, Адрастея,

Титания, Европа, Андромеда...

...и току виж – сред нощите изгрее

червен фенерът на луната бледа.

 

О, този звезден булевард, където

живеят днес богини и мадони

и вечер призивно звънят в небето

88 телефона*.

 

О, този булевард с любовна слава,

където обитава красотата...

Нима е чудно, че и днес изгрява

в нощта като червен фенер луната?

 

___________

 

*Небето е разделено на 88 съзвездия, повечето от които носят имена на антични богини и красавици. Заедно с планетите и техните спътници, те оформят един звезден свят на женска красота и слава.

 

 

 

© Валентин Чернев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Аплодисменти!!!
  • Благодаря за тази звездна разходка!
  • Тук ПАК СЪМ БEЗМЪЛВEН... можe би щe проговоря, ако... ми ДАДEШ EДНА БОГИНЯ И НА МEНE - искам КАСИОПАЯ! Ама май няма да станe - ТE (БОГИНИТE) нe ги e eня за мeн... всe eдно - но тук си вeчe за 7-ца! Жалко - няма на скалата, пиша само скромна 6-чка!
  • Аплодисменти, Маестро, за красивите стихове, от които оживява приказна нощ, озарила среброто на Дунав! Благодаря за удоволствието
Предложения
: ??:??