30 авг. 2012 г., 21:52

Бурята преди Итака 

  Поэзия
493 0 7

Не обвиних морето, че брега изпи

и ни залюшка със пиянски длани,

че екипажът е отчаян и не спи,

че страшно бе и още пό ще стане.

 

Върху мъжете висне пагуба и смърт,

въжетата са върви и окови,

защото ги поведох на война без път

и не е кредо чуждата любов.

 

Мъжете, на които вчера се опрях,

треперят вече като сухи листи.

Под порива на вятъра. Дали е грях

безумството, или е нещо лишно

 

да вярвам още в пътеводната звезда,

да чувам Пенелопа, че ме вика.

И може би преди стократно съм грешал,

когато съм калявал в мен войника.

 

Пред мен мъжете тук са вече мъртъвци,

сърцата им от страх се вкаменяват.

А бурята е вълк – със нокти и резци,

и по-безмилостно ни връхлетява,

 

и на фитил усуква ни, скимти, ръмжи.

И няма горе, долу, по средата.

Навсякъде от плъхове край нас гъмжи,

– небето е земя, земя водата –

 

застига ги най-страшната фъртуна

и те пищят, принудени да плуват:

– Отвъд чертата бряг не съществува!

 

И аз крещя – да надкрещя тайфуна.

– Все някога и ти ще отбушуваш!

Отвъд чертата смърт не съществува!

© Валентина Йотова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??