31 мар. 2010 г., 09:02

Бялата лястовица 

  Поэзия » Другая
1554 0 28

                    

                                                         

Пожелах си гнездо – и подирих наоколо слама,

стиска лепкава кал и забравена в стомни вода.

Търсех миг - за подслон. И надеждица – капчици само...

Газех в гъстото блато сред воя на жаби стада.

 

Сплитах снопи камъш и не знаех ни ден ли е, нощ ли...

Нито изгреви срещах, ни залези тихичко брах.

Дирех стрехица зàветна, люлка в тополови стволи.

... И се стрелнах стремглаво нагоре с бърз лястович мах.

 

Сбирах слама и кал - от неказани в храмове думи.

И градих, и лепих - всяка нощ, всеки ден... Дълго - вик.

Пожелах си гнездо. И го сторих - за свисък куршумен.

Пожелах си подслон. И го свих. За секунда от миг.

 

И когато нагоре, към този храм – зàветен, лепкав,

някой поглед провре между снопите кал и камъш

да съзре лястовичка. И в нея - душата ми трескава,

побеляла до детска надежда. Тъй – отведнъж.

 

И тогава, щом види я – сгушена, свята и... бяла,

да протегне ръка, а когато стремглаво тя литне,

да си спомни за вярата, скришом, напук оцеляла

и смирено пророни: „Сполай ти!”. Наместо молитва.

© Дарина Дечева Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??