Без бъдеще. Без срам. Без усмивка.
С начумерено лице.
Посочи с пръст вратата - "Щастливка" -
мислеше си старото бабе.
И пак босите крака ме отведоха
на улицата, пред старата врата.
Където влажни погледи ме гледаха
и казваха ми - "Беднота, беднота".
Забързани всички нанякъде,
може би до студентския дом,
който със сиви стени повтаряше:
- Платете и аз ще ви бъда подслон.
Нуждаещи ръце се протягаха,
но никой не направи погром.
Портата с цимент замазаха,
чу се тежък железен стон.
Завайках се пред очите на всички:
- Какво ще правя сега?
Нямам в джоба си парички,
нямам дори мъничко храна.
А те смееха се отгоре ми,
дебели, облечени в палта.
Със свити юмруци злословиха
и сочеха към реалността.
Само думи в мислите се гонят,
един ден да вдигна гордо глава,
да погледна небето, сълзи да се отронят,
да извикам: "КРАЙ НА КРИЗАТА!".
© Нора Флорова Все права защищены