Посветено на битката
. във Върбишкия проход
. 26 юли 811 година
"Ето, ти победи. И тъй вземи
каквото ти е угодно, и си иди в мир"
. Теофан*
Плиска в пламъци гори,
българската столица не спи.
Там са византийските войски,
палят, избиват младенци!
Император Никифора
води лично свойте тагмѝ,
сина си, с много първенци,
България да заличи!
Кан Крум проводил да е мир:
"Вземи що щеш, тръгвай по подир",
а той уверен в кървав пир
рушал и грабел до безспир.
Надвиснала е пак беда
и от векове е таз злина.
Кана наш тогаз събрал войска
наемници, жени, деца.
А гъркът даже не разбрал.
Проходите заградил със вал.
Мечове и копия раздал
и ги очаквал там, без жал.
Над спящи вражески тагмѝ**
в прохода Върбишки призори,
изсипали се български орли.
Свещена мъст за род, земи!
Врагът проклинал дните си.
Пред него рат***, отзад гора гори.
"И с криле не можем се спаси"
Никифор прозрял съдбата си.
Черепът му, Канът наредил
Бокал да стане, злато и сапфир.
И с него наздравици той пил,
та да помнят погазилите мир!
_________________________________
* – Теофан Изповедник( 758-818) - византийски летописец
** – тагма - основна еденица на ромейската войска
*** – рат - война, битка
© Хари Спасов Все права защищены