23 мая 2021 г., 07:02

Чинарът разказва 

  Поэзия » Другая
266 2 8

 

Този златен разцъфнал Калофер

толкоз рози, надежди роди.

Под Балкана полегнал на завет,

сякаш времето спрял да брои.

 

Но разказва чинарът вековен

за младежа с черни очи.

За априлий размирен, бунтовен,

за момчето, което гори.

 

Как със двете си голи ръце

срещу колоса тръгнало смело.

За народ и за майка да мре,

двеста млади юнаци повело.

 

И разказва чинарът прастар,

как във битката паднало славно.

Как гората му свила олтар,

самодиви го вдигнали бавно.

 

На ръце го понесли в нощта,

песни пеели, свирели с лира.

И момчето изгряло в звезда!

Паднал в боя - той не умира!

© Хари Спасов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??