6 сент. 2024 г., 22:30  

Цветята са само цветя...* 

  Поэзия
74 0 0

Цветята са само цветя**

защото Красотата им е обречена

щом веднъж оценена

и с пречистен

като душа след молитва

безмилостен меч

заради цветовете ѝ да бъде отсечена:

Защото са скрили

уханието на доблестта и честта

обвити във мека коприна -

и щом със залеза идва с мига

в който тя рухва,

смирено приела,

че заради аромата си

ориста ѝ е да бъде

насред лято

и точно на време

в своят полет посечна...

 

Цветята са само цветя

защото някога, някъде

докосвани са били

от нечии пръсти,

топли и нежни:

И не само със тях,

а и със подбрани слова

окъпали душите

по листата им блеснали

като капки роса:

- Почти приказно,

може би малко вълшебно...

Когато със първите лъчи на утринта

завърнала се с полета

на скитника жерав -

спомените на цветята

с поклона си ще изтляват

като още една

несбъдната нощна мечта...

 

Цветята са само цветя

защото съдбата им

е като любовта:

- Събужда се в мъчника пъпка,

набираща сили,

пуква се

и разливащо се разхубавява...

Макар да знае, че трябва да падне...

...и пада:

Но дори и тогава -

след всичко това -

Красотата на всички цветя

във умовете

на оценилите я

преди и сега,

отново и отново ще разцъфтява

Защото:

- Цветята винаги ще бъдат цветя...

 

* “Flowers are beautiful because they know when to fall. Humans must be like that too. Now is the time to fall.“ Tamako Akechi

** “ Flowers are only flowers because the fall. Toda Mariko (Shogun TV serie 2024)

 

© ГФСтоилов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??