9 янв. 2018 г., 16:17  

Джазстарт 

  Поэзия
761 1 3

Хор черковен там в Южните щати -

лица черни, но с чисти души

молят Бога: "Смени ни съдбата!

Да! Сгрешихме! Но - кой не греши?

 

Мисис Смит ли, която измоли,

на реколтата зряла напук

на човек по сто бича на голо

за един кош по-малко памук?

 

А сър Дрейковиц, що заповяда

с поглед - мълния, с думи най - гневни,

да останем за три дена гладни:

"По-особено рекли сме Север!"

 

Обърни към нас, Господи, Взор

и виж колко на Тебе сме верни!"

Вечерта - този същият хор -

пее в местната кръчма за черни!

 

Ала - този път - тук е по-друго -

греят погледи, светят лица,

и искрата, присъща на Юга

е във всички горещи сърца!

 

Буен ритъм оркестър наслагва,

инструментите - нижат сола!

Кларинет и Тромпет се надбягват -

Саксофонът ги стига едва!

 

На Пианото думи се чуват,

една доза Рагтайм - налице,

едно Банджо - живота диктува,

всеки зрител - тактува с ръце!

 

Ксилофон и Маримба се вплитат

с чифт Чинели и стар Контрабас!

Тук ще кажа, ако ме запитат:

"Ето тъй, Братя - ражда се Джаз!"

 

© Момчил Манов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Харесах...
  • Доста интересно. И 186.. странно хрумване за далечна страна... Беше ми интересно да го видя написано от българин... Впрочем Бърлин, макар и руснак (много няма да се съгласят с мен), ми е любим... американски композитор.... ако става въпрос за рагтайм...
    .
  • 👍👍👍👍👍
Предложения
: ??:??