14 нояб. 2022 г., 03:03

Да доживеем до първа спирка 

  Поэзия » Философская
344 7 14

 

Денят във шепата на Бог се свива

и става малък, малък, малък.

Умората и вярата се сливат

във битката за следващия залък.

 

Все по-студено. И притиска зимата

телата и душите към земята.

Надеждата, като свещица мигаща,

във дланите крепим да не угасне.

 

Да доживеем до деня Андреев

тогаз′ с едничко зрънце  ще порасне

и ще е повече от вчера светлото.

Ще разведри прогнозите, ужасните…

 

Един след друг – усмихнати и ведри

след него крачат всичките светии.

Но първа спирка е денят Андреев.

Остава малко, мили хора. Дишайте!

 

***

Според поверието от 30 ти ноември /Андреевден/ денят започва да расте с по едно царевично зрънце.

Покойната ми баба казваше: "Доживея ли до Андреев ден, нататък е лесно..."

© Дочка Василева Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??