17 июн. 2023 г., 12:30

Да се научим на свобода 

  Поэзия
181 2 7

Държавното се пак сражава

с народното и при това

държавата все побеждава, 

народът го боли глава.

 

Цените скачат като мрени,

с началници сме – лош късмет

и всички плачем за промени,

раздават ни световен ред.

 

Все още нов и непроучен

пълзи по всички ширини,

а бедност бързо се окучи,

юнак сме до юнак, стани,

 

стани, народе – лев балкански,

"от сън дълбок се събуди",

но как, когато спиш гигантски,

затрупан с тонове беди.

 

Отпред слугите се прегръщат

по руски, не сега сме щат

и от лъжи ни се повръща,

но сме страхливи, непознат

 

е Левски, Ботев ежедневно,

на празник – тачени безчет,

свободни сме, но до плачевност,

с модерен робски табиет.

 

Какво ни чака, кой ли знае,

навън май всичко се кове,

към свойта свобода нехаен,

кой искаш да те призове,

 

кой искаш да те приласкае,

народе – беден и заспал

и пак с геройство да те смае,

а за живота ти е жал.

 

Живот по скотските пътеки

и в скрито, срамно дередже,

така си оцелява всеки,

но докога, но докъде?

 

България е цяла в рани,

а миналото - древен лист,

какво от нея ще остане

с отпред – пореден егоист,

 

с народ в битийното затлачен,

пропит с кавга и алкохол,

щом се напие и заплаче,

че пак си вкарва автогол.

 

Не искам, даже си мечтая,

напук на всичко, ей така,

дори това да ни е края,

подавам ви с любов ръка –

 

на теб сред нищото забучен,

на теб с горчивки едри бол

и заедно да се научим 

на свобода, не робски гьол.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Милена Френкева Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Брависсимо !!!
  • Зеленичко, сега видях какво си ми отговорила! Благодаря ти! Прегръдка!💖
    И - Бъди!!!
  • Борческа поезия! Поздравления, Милена!
  • Благодаря ти, че си тук, Tangerine!
  • Много хубав стих. 15-ти ред първоначално ми се стори, че е така: "но как, когато спиш титански", защото българите сме титани в спането! 🙂
  • Заедно е по-лесно да се преборим за добрите неща, Скитнице! Обичам твоите добри вдъхновени думи в стих или коментар, защото с тях по-лесно живея в този груб свят. Прегръщам те
  • Поемам твоята ръка, зеленичко! Много силен стих, изпълнен с истини!
    Поздравявам те!
Предложения
: ??:??