5 июл. 2023 г., 18:34

Да се влюбиш в Поет 

  Поэзия
259 2 1

ДА СЕ ВЛЮБИШ В ПОЕТ

 

... какво е да се влюбиш във поет? – навярно отстрани изглежда просто,

летиш си все едно без самолет – но накъде? – не знае даже Господ,

дали ще кацнеш? – адски мил въпрос! – невидими са неговите писти,

от него нито вест, и нито кост, щом млъкне върху празните си листи,

той може да те люби цяла нощ – и след това за век да ти изчезне! –

мислител, вакх и адски мил сархош, да те отмъкне в звездните си бездни,

 

да свири цял ден с крушово листо връз туфа мъх край старото кайначе,

щом пийне вечер четири по сто, на рамото ти скришно да поплаче,

не носи ризи, спи, завит в мъгли – на нокти сякаш – в котешко котило,

нали е брат на дивите пчели, зад всяка капка мед те дебне жило! –

това е твоят миг! – в един куплет да литнеш с него в шеметна омая...

Когато си се влюбила в Поет, Бог ти отваря портите на Рая.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Да взема да го река туй на мъжа ми, ама явно да живееш с поетеса е друго.
    Прекрасни картини, Валюше.

    той може да те люби цяла нощ – и след това за век да ти изчезне! –
    мислител, вакх и адски мил сархош, да те отмъкне в звездните си бездни,

    да свири цял ден с крушово листо връз туфа мъх край старото кайначе,
    щом пийне вечер четири по сто, на рамото ти скришно да поплаче,
Предложения
: ??:??