Каква полза за човек, ако придобие цял свят,
а повреди душата си.
Евангелие от Матей 16:26:27
След Тебе, който тръгне, се отрича
от себе си, издигнал кръста Твой.
Така доказва той, че Те обича.
Човешките съблазни – жилещ рой –
налитат ни, с лукавство изкушават.
Но даже всичко в този земен свят
по лесен начин да ни обещават,
с душата си единствено богат
оставаш. Боже, ти това ни каза
и нека добродетел я краси!
Ни завист, нито гняв да я полази,
че писано е тъй да се спаси.
В краката ни светът дори да легне,
наддали възглас: „Имам всичко аз!“,
ще разберем в минутите последни
че сме сгрешили. Бедни в този час
ще бъдем, а – продала се – душата
ще чуе своя съдник – съвестта.
Човечността по-ценна е от злато
за всички ученици на Христа.
© Мария Панайотова Все права защищены