13 окт. 2021 г., 13:39

Дивата ябълка 

  Поэзия
366 0 1

Дълбоко в дивия букак

сред храсти гъсти, влажен мрак,

растяха в хаоса неподреден

габър, ясен, бук и клен.

 

Встрани от тях леската мила

клоните протягаше свенлива.

Черен бор над нея страховит

разперил е снагата си велик.

 

Дълбоко в този пущинак

сред непрогледен гъсталак,

сред шепота на вятър заблуден

растеше дива ябълка … като във плен.

 

Тихичка, спокойна и сама

разперила корона с изящна красота,

кротичко се радваше на светлината

едва достигнала до нея през тъмата.

 

Туй малко плодно кичесто дърво

се бе оказало от своя вид само,

затова обичаха го всички:

сойки, врани, косове и други птички.

 

От неговите малки плодове

пир пъстър наставаше за часове.

И беше празник цяла есен

под звуците на чудна песен.

 

След дългата и люта зима

храсталакът пак е пуст, печален,

криви съчки, стара шума и трева

от слънце и от жива твар забравен.

 

Но щом от слънчевата топлина

разлистеше гората пъпчици с листа,

премяната обличаше дървото

и засияваше с благоухания и цвят в едно.

 

Жужат сред аромата бръмбари, пчелици,

рояци насекоми, всякакви мушици.

С копнеж за лято раснеше дървото,

с нектара животворен, красива гледка за окото.

 

Вълшебен свят изпълнен с тишина,

окъпан в багри, залюлян от кръговрата,

вдъхновения за мир и пълнота

светът загадъчен на сенките и на гората.

 

Минаха години…пак дошла е есен.

Обагрила е в тон златист леса.

Тъжен борът клони е провесил.

Ябълката дива няма я сега.

 

От дивната ú красота и чар

буря страшна щом гората връхлетя,

жалък дънер само е остал,

прояден от короядна твар.

 

Дълбоко в непрогледният гъстак

сред влажни мъхове и треволяк,

малък кълн от ябълкова семка избуя

устремен към слънцето и към върха.

© Валя Сотирова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Важно е, че младо клонче е тръгнало и ябълката ще порасте отново, такъв е живота, едни се раждат други умират. Хареса ми!
Предложения
: ??:??