15 янв. 2013 г., 19:23  

Джобен формат 

  Поэзия » Гражданская
603 0 8

 

Джобен формат

 

                                 Аз си имам, Вере, до три болести

                                 (българска народна песен)

 

¿Qué?... Художник си, казваш. И искаш ми лист.

Не от тия!

Тях не в чантата, в своя светая светих

си ги крия!

Не ме карай да късам тефтерчето, брат!

Чуй, не става!

Щом си гладен, поръчвам кафе и обяд,

но не давам

милиметър от моя оръфан тефтер

и на Гоя!

Всеки лист, всеки щрих под калъфа му чер

са си мои!

Първо листче: за много години живот

там, на изток,

а след тях-още много, на вяра и пот,

тук, наблизко.

Второ листче: за всеки, започнал така,

като мене-

емигрант с прашен куфар в едната ръка,

сам и беден.

Трето листче, най тежкото, с вик:„ Не тъжа!“,

 е за мама-

телефонна, редовна, грижовна лъжа

и измама...

.............................................................

Ето шепа монети за листове, брат.

И за молив.

Ала тази България джобен формат

си е моя!

----------------------

¿Qué?(исп.)-Какво?

© Петя Божилова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??