Докосване до един несъществуващ миг...
... и чашата ми пак е полупразна,
лулата ми загасващо дими,
Луната иззад облак се показва
и златен здрач от Космоса ръми...
Мечтая в тази вечер за Морето,
за вятъра, за бурните вълни,
но в мене все остава незаето
пространство от несбъднати мечти:
– за пристаните, кръчмите крайбрежни,
за острови забравени сега,
за минали решения небрежни
оставили ме тука – на брега...
А всяка от мечтите проиграни
хазартно из годините назад –
и трепетите с чувства разпиляни
са: някакъв имагинерен свят...
... те в него си останаха заложени,
а тъй като в Живота не успях
аз всичките да разменя за спомени –
то ето, че забравил съм за тях...
... А вечерта сега е съдбоносна
долавям от безсмъртието вик
и се надявам тръпно да докосна
с Духът си – всеки нереален миг
и той да възкреси сега Оная –
безумно – недокосната мечта,
останала на Времето в безкрая
със своята първична красота
и да ме тласне тя сега отново
в чаровната, на Океана, власт:
ту нежна като ласка, ту сурово
нахвърляща се с ураганна страст...
Звездите да ме водят и мечтите,
акó не виждам дълго време – фар
и сам дори да укротя вълните
на Бурята в стихийният олтар...
... там някъде, из Южните морета,
се носи от Сирени властен зов,
а най-красивата от тях е незаета
и мен очаква, тръпна за любов...
... и любовта чаровно ме обсебва,
че тя е страст по тия ширини,
и благославям мъжкият си жребий
в прегръдките на островни жени...
... за кръчмите моряшки замечтавам,
че може би в безкрая, нейде там
една от тях дори да е останала,
която съм пропуснал, а не знам...
... пиратските съкровища отдавна
открити, проиграни на барбут –
не ме влекат сега, но зная тайна
за тях и за коварният маршрут
и тръгвам там, защото оживяла
отново в този миг е Лудостта,
която през Живота ми минава:
да търся все невѐдоми места...
... и аз ще съм на мачтата, когато
отпред в примамливата мараня –
огряна и от залезното злато
съзрем тревожно най-подир: „Земя!”
В подобен миг свещен, от удоволствие
дори и Бог с моряците крещи
и Той потъва в звездното спокойствие
с уюта на тропичните нощѝ...
... за тая вечер, този миг ми стига...
Лулата ми сама си загасня...
... но с гръм внезапен котвена верига
ме стресна и мечтата отлетя...
06.01.2017.
© Коста Качев Все права защищены