Дяволска молитва
О Господи, в каква държава,
оказва се живеем днес,
и кой така ни управлява,
и в чий ли собствен интерес!...
Една беда не ни задмина-
не бе пожар, не бе потоп,
по магистралите, мърцина
разхвърлян не един Живот!...
От епидемии отдавна
забравени по тез земи-
отново пак зараза пламна
и ето чудим се сами:
народът ли е бездуховен,
или ни някой прокълна,
та няма никога виновен
и няма никога вина!...
Кажи ми още, мили Боже,
каква е тази глупост в нас:
след станалото се тревожим
и го превръщаме на фарс!...
... Държавата ни разградена,
селата стенат от терор-
краде се всичко посадено
и всичко гледано в обор.
Насилват немощни старици
и няма кой да озапти-
с тояга или със ритници
днес озверелите тълпи!...
... О Господи, не ме ли чуваш
сега в небесният си храм,
или на глух ми се преструваш-
желая в този миг да знам!...
Не искам днес да бъде ялова
молитвата ми... За това:
във твоят земен храм аз Дявола
(прости ме!), но ще призова...
Коста Качев,
14.08.2015.
© Коста Качев Все права защищены
При голямо страдание и безпомощност, човек казва и грешни думи...