Една нощ в Пустинята...
1.
Звездите толкова са близо,
с ръка- аха да ги докоснеш
и Вечността при мене слиза
от тях непостижимо просто...
Едни такива са огромни
(не може с думи да се каже !)
Пустинята обаче помни
звезди и по-големи даже...
Небето черно е безкрайно
надвиснало е като шатра,
а сам, със страшните си тайни,
над пясъка се носи Вятъра...
Във тишината на Пустинята
излайва куче подивяло-
с инстинкта си и с милостинята
на хората, тук оцеляло.
Но щом последната молитва
отправена е към Аллаха-
Животът уморен заспива
за да сънува радост плаха...
А въглените още живи
на неотдавнашни огнища-
раздухва Вятър и в огниво
превръща мъртви пепелища...
... Нощта в Пустинята е Вечност,
която ако преживееш-
я помниш цял живот и нещо
и винаги се връщаш в нея!...
2.
... Внезапен вятър облаци домъква
и мълнии раздират тъмнината,
но няма дъжд...Стихията замлъква,
Пустинята се сгърчва прокълната:
-Тук нищо да не може да покълне,
да израсте, филизи да развие...
...А Вятър с пясък облаците пълни
и подивял от Самотата вие...
От всичко, до което се докосваме-
Пустинята и Вятъра са вечни,
но той понеже все си е ядосан
сега завръща мълнии далечни...
Те в синьо-електриково небето
разсичат със задъхани импулси,
а оживяла тъмнината свети
във пристъпи от яростни конвулсии...
И тънат силуети в здрача нощен
като в мираж... И въздухът е черен,
а в спора ни със Вечността все още
добрият тон до днес не е намерен.
Но аз започвам диалог със Нея,
задавам й човешките въпроси:
-Защо с надеждата за Вечност си живеем
и също като амулет я носим?..
-А и защо не ни е позволено-
“Какво ще стане след Това?”-да знаем...
Наистина ли нам е отредено
обратното броене да познаем?..
Но Вечност вече нямало, се чува
когато спрат пустинните кервани
и шатрите разпънат да нощуват,
и старците засричат от Корана...
... В безлунна нощ звездите леко смугли
са най-загадъчни, Аллах заспива,
но сенки между шатрите се шмугват
и в завета на дюните се скриват,
а Вечността щом плахо ги докосне:
в нощта със Любовта ще са обвързани
и вечно тук керваните ще носят
товарите ... Към Изгрева забързани...
3.
Но Вечността сега от мене си отива
във тая нощ с Пустинята да се венчаят,
като през сълзи образът й се размива
и проумявам: неизбежността на Краят!....
4.
...Във полунощ в Пустинята убога
към Времето врата ще се отвори:
ще дойде Дявола, ще си отиде Бога,
а Вятърът със Вечността ще спори!..
д-р Коста Качев
Някога във Великата
Либийска Пустиня
© Коста Качев Все права защищены
Благодаря Ви!