Тежко пиянство имаш, народе…
Вино смесваш
с водка, с уиски...
Все бленуваш да си свободен,
ала само на маса
са твоите битки!
И уроците не си научи.
Слугуваш, протягаш ръката
не към един и двама.
На господари не случи...
Ратай си остана,
най - вече на нашего брата!
Слънцето славиш на изток,
децата си на запад изучи.
Екскурзии, романтични круизи,
шопинг на едро…
Оказа се печелившия изход
да заменяш рублите с евро.
Патриот си, щом потопиш
потури хайдушки
на реката в дълбокото.
И по - патриот, щом тях замениш
с костюм, вратовръзка,
и … на покло̀на посоката.
Миналото свое в кич превърна,
в настояще и в бъдеще свое.
Вилнее пустош духовна!
За чуждите болки
сърце ти обръгна…
Ехооо, къде е неволята?
Тежко пиянство имаш, народе…
За̀режи водката! Скъпа е!
Махмурлук ще те гони, народе,
до пръсване!
Пърцуцата родна
по - ти подхожда!
© Даниела Виткова Все права защищены