Елен и заек (басня)
По горска пътечка
на тясна отсечка
се заек изпречка
на... мислите мечка(?) –
не този ден
...царят елен.
Прославен в гората,
освен със рогата,
той бе и с устата:
надменен, вулгарен,
с тон високопарен
и ход, озаглавен:
„Петелът манекен”.
− Чупката, ушатко,
давай път на батко!
Току виж те сгазя,
а кървùща мразя!
− Аз добре се пазя:
бягам, скачам, лазя –
всякак маневрирам.
В дупка се навирам,
в края ù се свирам,
куче ли ме емне.
С храстите се сливам,
пушка ли ме дебне.
− Ха, страхливец малък,
колко си ми жалък!
− Ти, като смелчага,
‘що след изстрел бягаш?
− Не бягам от тях!
Това не е страх!
Аз... просто обичам
... за здраве да тичам.
− Хайде, хайде, преминавай
и не ми се обяснявай!
Вярно, аз съм тревопасно,
но буквално, драги (!) – ясно?
Тъй еленът да държи се
(безпардонно) продължи си:
арогантен и наперен,
глупаво самоуверен.
Ето го със днешна дата,
пак навирил си рогата,
пак отворил си устата,
пак не гледа си в краката,
ала вече...
... от стената!
© Марин Цанков Все права защищены