В етични времена живеем,
но етикета не владеем:
с произход ли си благороден,
щом нямаш герб – си старомоден!
Сервилните ни политици
заменят герба с белезници,
а знакът, тачен от Темида,
е фараонска пирамида!
Чиновниците тарикати
владеят разни салтанати:
не с гербове – фамилни марки –
с рушвети лапат хилядарки!
Лихвари и търговци – хора
филантропични – без умора,
с гешефти трупат си паричките,
а виж – без гербове са всичките!
Тук-там, в селце, в градче се пръкне
излъскан герб, но щом се мръкне,
за да го зло не урочаса,
потъва в стоманена каса!
Че трябват гербове, е видно!
Да нямаш герб – дори обидно!
На пенсийка или заплатка –
без герб – и царят ще е патка!
© МАРИАН КРЪСТЕВ Все права защищены