Магичната реалност в пустинната нощ...
(приказна поема)
Към залеза вятър играе
във пясъчна здрачна мъгла...
Пустинната гибла* това е
с послания древни дошла...
А гибла когато задуха
със ярост и гняв неразбран –
Пустинята стене в засуха
и гърчи се в огнен капан...
По дюните плътно се сте́ле
от пясък ръждив пелена́...
Звезди изумрудни споделят:
– магична реалност в нощта...
... А гиблата трайно засипва
живота с пустинния прах –
Живот, който даже с молитва,
от другите девет избрах...
Но ги́блата вие и си́пе
(о, колко е пясък събран!)
и бързо затрива следите,
дори и от миг неживян...
А толкова много История
Пустинята крие с финес!...
И в мъртвата си територия –
спотайва я кротко до днес!...
... Но ги́блата ще я изрови
и мумии дръзко в нощта
ще тръгнат да търсят отново –
на своя живот Любовта...
Пустинното време внезапно
забързано в своя си ход,
в нощта ще се върне обратно –
с Предишният земен живот...
От него навярно неясни
аз спомени още тая́,
но ги́блата с пориви властни
в мъглата ги с ярост отвя́...
– Дали́ съм живял и тогава?!...
Или́ пък сега Вечността
със е́хо във мен продължава
в пустинния храм на нощта!...
С привличане вечно, разкошно,
с убийствено темпо в страстта –
със ги́блата тръгвам в среднощно
пътуване към Древността...
... и ето заставам пред Сфинкса
(поне́ да е той откровен!)
и нося в Живота си риска –
от преди да съм още роден!...
И влизам в любовното ложе
в „хиляда и първата нощ“ –
със вяра в съдбата, че може
да има неземен живот!...
... А пясъкът пази следите
и вятърът прави заслон,
да дойде в нощта Нефертити**
при своя любим – Ехнатон...**
Или́ пък в любовната шатра
с легендите от векове́ –
във у́нес красив Клеопатра
пак Цезар в страстта да зове́...
... А някъде там, из мъглата
от ги́бла пустинна в нощта,
очаквам да срещна: Жената
от Древност магична дошла́!...
05.06.2020.
*гореща, пустинна буря, която носи много пясък.
**Ехнатон е е фараон от 18-та династия, около 1300 г.
Преди Христа.
** красивата Нефертити е неговата главна жена,
с която имат 6 дъщери.
Някои автори сравняват любовта им с тази
на други известни в историята любовни двойки.
© Коста Качев Все права защищены