12 июл. 2013 г., 23:46

Гневно 

  Поэзия » Гражданская
661 1 3

От робска покорност

ражда ли се свобода?

Защо мълчиш, народе?!

Победен венец носи ли

превитата глава?

Спомни си, че си българин,

                               народе.

Грабят те нисши,

тъпчат те с крак,

а ти пръст не мърдаш

и Бога питаш - как?

Как, когато детето

от глад се превива.

Как, когато майка ти

жално те гледа,

а друг обира плода

на твоята нива.

Мълчиш и чакаш

отгоре да ти падне.

Парцали от Европа,

хляб от Америка

за твоето оскъдно

                           пладне.

Срам пред дедите,

които на Шипка се биха.

Срам пред момите, които

Знаме бунтовно ушиха.

Срам пред жените, които

от свободата заченаха,

а роби родиха.

 

© Лиляна Стаматова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Има още много да копнеем по историческите си герои,но като се замисля,май сит на гладен не вярва в тази държава!Поздрав!
  • Да. В Ямбол е голям глад. Във Видин, тоже. И въобще в прованса е така... В Софето, обаче по-големата част от келемето си има паренца и не му е за черешово топче и най-паче до сакане за револуции и прочее.
  • Ау, че финал!
Предложения
: ??:??