Гордост
Из "Греховете"
Грях ли е да се обичаш?
Но от тази обич хиляди умряха!
Грях ли е да си повярваш?
Като ония, що пред нищо не се спряха:
кой от нож загинал,
кой от брадва,
кой от ябълката на провала
или от самозабрава,
но все към гибелта ги тласна този грях.
И ето те и теб!
Сред титаните наравно!
В короната се взираш!
Величие тъй славно!
На трон позираш,
вино пиеш,
злато носиш,
срама криеш...
Господа за шлифера държиш!
Гордост! Гордост!
Твойто име е измама!
И във времето отеква този стих ,
като непредаден скъп урок
по сила, по вяра, по обич:
що превръщат се в порок
и разпъват те на кръст коварен
с тръни, телове, бодили,
остриетата ги удвоили
и са лъскави до болка,
че и дявола да бяга
в самотна обиколка,
а си нямаш на представа колко
ти ще съжаляваш нявга...
14.02.2015г.
© Дилян Георгиев Все права защищены