(Втори час – граматика)
За втори час звъни звънчето.
В клас пристъпва първи Мечо,
а след него Вълчо, Лиса.
Катеричката след тях изтича.
Всички бързат за урока,
Закъснеят ли, ще ги нахока
Бухалът – учител строг,
най-добрият педагог!
Всеки има чин и място,
нищо, че е малко тясно.
Днес ще бъде интересно,
а внимаваш ли ще е и лесно.
Сложи Бухльо очилата
и застана пред дъската.
- Букви трийсет, правопис,
заедно с тях и краснопис,
всичките от А до Я
ще научим с вас сега!
Първа в нашата редица
буква "А" стои, дечица.
С нея "агънце" се пише...
Мигом Вълчо спря да диша!
Лиги дълги той проточи,
и като ужилен скочи..
- Агне ли? Къде е то?
Искам агнешко месо!
- Сядай, Вълчо! Накъде?
Буква може ли да се яде?
Буква „М“ ще дам тогава,
с нея ще напишем "мама"!
- Искам мама! - Зайо писна.
Топло го прегърна Лиса.
Те приятели са двама.
Няма никаква измама!
Тя отдавна на закуска
заешко месце не вкусва!
Думата тук Мечо взе,
още примери да им даде:
- С "М" се пише още мак,
мечка, мишка, мравояд.
Също "мед" аз ям от малък,
затова съм толкоз сладък.
- Мечо, бива я шегата!
Дълго, дълго те се смяха.
Катеричката скоклива
бързо грабна тебешира.
На грамотна се преструва,
две драскулки нарисува.
Ала Вълчо я разкри.
Тя засрамена се скри
сред клонака с два-три скока,
там, в хралупата дълбока.
Лиса пък е любопитна,
лапа вдигна и попита:
- Моля ви, аз искам да узная
повече за точката и запетаята!
Перна̀тата врана разпери опашка
от високия клон и силно изкряска:
- Какво невежество! Безочие!
Точката е недописано...многоточие!
В спора Ежко се намеси,
яснота за всички внесе:
- Тя се пише само в края,
туй от кака ми го зная.
Вдигна Бухалът крила.
- Моля, моля, тишина!
Искам нещо да ви питам,
знанията ви да изпитам.
Знаете ли колко срички
има думата "сърнички"?
Туй оставям ви го за домашно.
Да се сбърка, не е страшно!
Ще направя обобщение
как се пише изречение:
То има единствено смисъл,
когато е със завършена мисъл!
Ако в рими пък ги подредим,
може стих да посветим!
……………………………………….
Следва малко междучасие.
След него – музикално възпитание!
© Даниела Виткова Все права защищены