31.05.2022 г., 12:04 ч.  

Горско училище - 2 

  Поезия » За деца
698 2 6

(Втори час – граматика)

 

За втори час звъни звънчето.

В клас пристъпва първи Мечо,

а след него Вълчо, Лиса.

Катеричката след тях изтича.

Всички бързат за урока,

Закъснеят ли, ще ги нахока

Бухалът – учител строг,

най-добрият педагог!

Всеки има чин и място,

нищо, че е малко тясно.

Днес ще бъде интересно,

а внимаваш ли ще е и лесно.

Сложи Бухльо очилата

и застана пред дъската.

- Букви трийсет, правопис,

заедно с тях и краснопис,

всичките от А до Я

ще научим с вас сега!

Първа в нашата редица

буква "А" стои, дечица.

С нея "агънце" се пише...

Мигом Вълчо спря да диша!

Лиги дълги той проточи,

и като ужилен скочи..

- Агне ли? Къде е то?

Искам агнешко месо!

- Сядай, Вълчо! Накъде?

Буква може ли да се яде?

Буква „М“ ще дам тогава,

с нея ще напишем  "мама"!

- Искам мама! - Зайо писна.

Топло го прегърна Лиса.

Те приятели са двама.

Няма никаква измама!

Тя отдавна на закуска

заешко месце не вкусва!

Думата тук Мечо взе,

още примери да им даде:

- С "М" се пише още мак,

мечка, мишка, мравояд.

Също "мед" аз ям от малък,

затова съм толкоз сладък.

- Мечо, бива я шегата!

Дълго, дълго те се смяха.

Катеричката скоклива

бързо грабна тебешира.

На грамотна се преструва,

две драскулки нарисува.

Ала Вълчо я разкри.

Тя засрамена се скри

сред клонака с два-три скока,   

там, в хралупата дълбока.

Лиса пък е любопитна,

лапа вдигна  и попита:

- Моля ви, аз искам да узная

повече за точката и запетаята!

Перна̀тата врана разпери опашка

от високия клон и силно изкряска:

- Какво невежество! Безочие!

Точката е недописано...многоточие!

В спора Ежко  се намеси,

яснота за всички внесе:

- Тя се пише само в края,

туй от кака ми го зная.

Вдигна Бухалът крила.

- Моля, моля, тишина!

Искам нещо да  ви питам,

знанията ви да изпитам.

Знаете ли колко срички

има думата "сърнички"?

Туй оставям ви го за домашно.

Да се сбърка, не е страшно!

Ще направя обобщение

как се пише изречение:

То има единствено смисъл,

когато е със завършена мисъл!

Ако в рими пък ги подредим,

може стих да посветим!

……………………………………….

Следва малко междучасие.

След него – музикално възпитание!

© Даниела Виткова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??