Между скалите,
по пътеката
край Попско езеро,
ръждиво куче
крачеше едва –
изпосталяло,
гладно
и изгубило
от господаря си,
май, всякаква следа...
Подадох му
от сандвича
и тръгнах,
а то, след мен
опашка завъртя
и ето,
че с другар
в екип осъмнах,
край моето шалте
на сутринта.
Потеглихме в мъгла
по маркировките,
нагоре към превала.
Есента
настъпваше сега
и в локвите,
нагазвах често –
замаскирани с трева.
Но, ето –
зад един завой
озъбена,
изправена
на задните крака,
кафява мечка
гладна
и разсърдена,
свирепо погвайки ме,
налетя...
Че няма шанс
да и избягам,
ми беше ясно
в този миг,
но кучето излая бясно –
пред мен застана,
като щит...
Побягнах бързо
по наклона
и как достигнах
под Без Бог,
до хижата –
съвсем не помня,
след потресаващия
шок.
Ръждивеца великолепни
така и вече не видях,
но и до днес се питам –
как сърцето му,
не трепна пред смъртта
от страх?
И как,
за този скромен залък,
от странник в път,
случйно подарен,
живота си отдаде
без остатък –
за да живее
непознатия
спасен?
---43
© Бостан Бостанджиев Все права защищены