"Не споменавай Дявола във късна доба,
а Бога или Ангела в небето" -
Засядат в тебе тези думи - кат прокоба,
до късна нощ в теб огнено ще светят!
Не предизвиквай и Съдбата,
що очертава твоя път
и все очаквай Чудесата
на всеки идещ кръстопът!
Не противи се на закона Божи -
пази го като свят човек!
Недей напразно Господа тревожи
и днес, и утре в дъжд и в пек...
Но - чуй - навън звънят камбани
и обладан от мирска суета -
поглеждаш там - и изумен оставаш -
Човекът изгори Христа!
Легни до него в пламъка съдбовен,
но нек от двама споменът остане,
та утре - да не пеем псалми нови!
А тук - о, тук ще звъннат хиляди камбани!!!
© Момчил Манов Все права защищены