5 янв. 2013 г., 13:56

Хроника на сблъсъка 

  Поэзия » Любовная
467 0 5

 



                                                                      .... мъжете се от Марс....

Сълзата бях в окото на вселена,
хлябът за случайни звездни странници.
И здрачът син, закърпил бреговете,
раздрани от разсърдени совалки.

Не знаех кой пространствата открехна
и как небето намота в масури,
през галактики и времена несретни
изпя за мен вселенски партитури.

Дойде внезапен като дъжд през юли
и с дъх горещ се спусна по Екватора,
а после дълго в сенките притулен,
нежните ми дъщери причакваше.

Лукав и дързък, с огнени зеници,
езикът му –  камшик и тънък обръч,
парливо съскаше или разсипваше
стрелите тънки и на зло, и обич.

– Ти кой си – непознат, объркан духом,
и моите деца защо прикоткаш
в подмолите и в пещерите кухи.
Невинни са душите им и кротки,

не са познавали до днес страстта.
Навярно идваш ти от друго време.
Съзирал ли си някога подир дъжда
как никне сутрин мравешкото семе?

Как слънцето като яйце е крехко,
преди да се разпука над всемира
и как след залез в тръпнещата вечер
обратен път сред звездопад намира?

В дъха на листа ти не си осъмвал,
на росната бреза страха изплаквал,
след дълга нощ на ветрове и пъкъл
и своята зора не си очаквал.

Защо от мойте пазви пълнолунни
на езерата ми открадна бриза?
Така на жертвеник смъртта целува
мъдрец, разсякла бялата му риза.

А той наведе тежките си клепки –
защо ли стори ми се, че заплака:
– Не ме гони през тъмните вселени,
от тебе всичко да науча чакам.

 

© Валентина Йотова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Браво! Макар и не толкова често, твоята вселена избухва и озарява крехкото ни съществуване! Един объркан духом.
  • Харесах доста пасажи от стихотворението ти, Йо. Всъщност ако го раздели човек, току-виж направил няколко творби. Това не пречи на произведението да звучи монолитно и да вълнува всички онези, които се докоснат до твоята поезия! Благодаря ти за удоволствието!
  • Много, много хубаво!!!
  • Отново на висота!
    За много години, Вале!
  • "... жените от Венера"!
    "Сълзата бях в окото на вселена..."
    Светла и радостна година, Вале!
Предложения
: ??:??