5 июн. 2011 г., 21:01

I. Хубаво Ленче 

  Поэзия » Любовная
584 0 6

                      

                       I.  ХУБАВО ЛЕНЧЕ  

 

                       Хубаво Ленче грозде си гази,

                       гази Елена, тихо нарежда:

                       „Ой, ти Соколе, в горските пазви,

                       чета в Пирина що си превеждаш,

                       стига си бродил, в село ела си

                       вино дорде ми в бъчви прекипне.

                       В пъстри шевици-иконостаси

                       маса с покривки пак ще надипля.

                       Мелнишко вино ще ти налея

                       да го опиташ с гозбите вкусни –

                       твойта хайдушка песен ще пея,

                       ти да жаднееш тръпни ми устни.

                       Щом и звездите в лоното Боже

                       емнат с луната приказки стари,

                       ще те обвия в пъстрото ложе

                       като лозница с пръсти-ластари.

                       Ой, ти Соколе, в робската мъка,

                       слез на мегдана в нашето село,

                       пушки да гръмнат – дълга разлъка,

                       танец да водиш с знаме развeно!...”

                      

                       Ленче си гази грозде, нарежда,

                       гази Елена, Богу се моли:

                       „Кум да ми стане мойта надежда,

                       свещи венчални – двете тополи!”

© Иван Христов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??